Hè? Wat zeg deze fotograaf nou? Minder foto’s?

Laatst werd ik gebeld om foto’s voor een beursstand te maken. De stand was al besteld, de deadline voor het inleveren van de bestanden voor de prints op de wanden was over 2 dagen. Of ik ‘even’ snel wat foto’s kon maken? Toevallig voor de klant paste het nog net in mijn agenda (wat doe je als het niet past? Een foto van je iPhone aanleveren of zo?).

Maar om impact te maken op de beurs adviseerde ik deze klant toch iets onverwachts. “Zal ik gewoon één foto maken?”  “Ja maar…., we doen dit, èn dat, en ook nog zus en soms ook een beetje zo…. En potentiële klanten moeten dat wel allemaal weten…, toch?”

Nee hoor! Waarom heb je eigenlijk een stand? En waarvoor moeten klanten juist jullie stand binnenlopen? Wat maakt jullie zo bijzonder? Een paar vragen die ik stelde, en het antwoord was gelukkig snel gevonden…

Als u wel eens op beurzen loopt kent u het wel. De ene stand schreeuwt nog meer informatie dan de andere. Overal teksten over wat het bedrijf doet, lichtbakken, folders, logo’s, vazen met snoepjes, teveel om op te noemen. En ondertussen loopt u rustig voorbij, teveel informatie om te lezen, niet interessant… gemiste kans voor de standhouder.

Ik vergelijk het wel eens met reclame op auto’s. Ze rijden snel voorbij op de snelweg (of u hen). U heeft 2 seconden om te kijken wat ze doen. Te veel tekst? Afgehaakt, uw focus is alweer weg…. Een pakkende print? In 1 oogopslag duidelijk!

Dus wat adviseerde ik mijn klant…? Eén foto! Eén foto die in één beeld zegt wat de corebusiness van dit bedrijf is. Niet meer. Maar dan wel 2,5 meter hoog! Bam! Impact!

“Stopping power” noemen we dat! Je wil dat mensen even hun pas inhouden voor je stand. Even kijken en denken ‘wauw’. Binnen het visuele geweld een rustpunt zien, en in 1 seconde zien waar het bij jou om draait. En binnen die paar seconden dat de potentiële klant zijn pas inhoud en geïnteresseerd kijkt? Zomaar ineens een aanleiding voor een praatje! Een praatje wordt een gesprek en een gesprek misschien wel een bezoekje en voor je het weet worden jullie partners in business… Gaaf toch? En misschien…heel misschien wel door die ene foto. Je zal het misschien wel nooit weten. Maar wat ik wel weet: een geweld aan beelden en teksten, om te laten zien wat je allemaal wel doet…? Helaas, de klant is al doorgelopen!

Ga je ook op een beurs staan; maak er eens echt iets moois van. En oh ja, bel even op tijd naar de fotograaf. Dan heb je je eerste succes al gemaakt op de beurs. Stopping power! Echt wel! Een keertje sparren hoe?

www.seijbel.com

Met dank aan FairBoost voor de mooie visual!

Een enthousiast bedrijf die beursorganisaties de mogelijkheid geeft haar exposanten eenvoudig zelf hun stand te laten samenstellen, personaliseren en visualiseren.

www.fairboost.nl