Laatst sprak ik een collega-ondernemer. U kent het wel. Hard werken, enthousiast, maar geen vetpot. Website? Ja echt wel. Nodig voor (nieuwe) klanten. Leuk gesprek!

Maar ineens kwam er toch wel een “heb-ik-weer”-wending aan het verhaal…

Deze man had een klein bedrijf met een mooie website met mooie foto’s en kreeg, jawel, een factuur van een duur advocatenkantoor in de bus voor een gebruikte foto op zijn website. Of hij voor de foto en het gebruik ervan een paar duizend euro wilde overmaken!! Dikke schrik. Hoe kon dat nou? Het was toch echt een foto van een website met gratis foto’s…??

Helaas had ik al een vermoeden waar dit verhaal heen ging. Gratis? Gratis bestaat niet. Foto’s zijn niet anders dan andere producten waar gewoon een prijs aan hangt. De fotograaf is de eigenaar, en niemand anders. Een website die ze ‘gratis’ aanbiedt, hoe creatief de naam van deze website ook is, dat kan helemaal niet. Dat foto’s ‘gewoon’ op internet staan, maakt nog niet dat je ze mag gebruiken. Dat niemand er achter komt….? Ook daar zijn gewoon zoekmachines voor!

Om het niet te technisch en juridisch te maken…. Uiteindelijk heeft deze ondernemer een ‘deal’ kunnen sluiten en €600 kunnen betalen voor het ‘lenen’ van de foto èn ook nog eens de bewuste foto moeten verwijderen.

Ai, ai…daar had hij toch echt wel een fotograaf voor een aantal uren voor in kunnen huren. Dan had hij niet alleen exclusieve foto’s van zijn eigen bedrijf gehad, maar was hem ook deze pijn en schrik bespaard gebleven.

Denk nu niet, ‘dat overkomt mij niet’ of ‘ik wist het niet’, want zo werkt de (auteursrechten-)wet niet. Dat laat dit verhaal wel zien, en hij is echt niet de enige helaas. Voor deze ondernemer is het te laat, maar wees gewaarschuwd. Gratis? Gratis bestaat niet!

Meer weten over (eigen) foto’s op je website? Bel gerust, voordat je ook honderden of duizenden euro’s kwijt bent voor niks… Ik leg je graag uit hoe je bovenstaande voorkomt. Bel gerust.