“Waar zijn deze foto’s voor dan? “Mag ik ze ook eens zien?” Iedereen is eigenlijk wel een beetje nieuwsgierig als je als fotograaf door een bedrijf loopt.

Laatst liep ik weer door een bedrijf, maar ik schrok deze keer wel een beetje. Ik maakte nieuwe foto’s voor hun website. Een website die, op zijn zachtst gezegd, niet meer heel erg ‘sexy’ was…

Ondank dat je als fotograaf een snelle voorbijganger bent, kom je toch echt in contact met mensen.  Even een praatje, een vraag, een lach. Trotse verhalen over wat deze mensen dag in, dag uit doen. Mensen in de fabriek, mensen op kantoor, directeuren. Maar deze keer was anders. Zelden werd ik overal in het bedrijf zo welkom ontvangen als hier. Er was iets heel anders aan de hand dan alleen foto’s voor de marketing maken…

Deze mensen snakten echt naar een nieuwe website van hun bedrijf. Op zich wel vreemd, want van mensen in een productieomgeving verwacht je niet direct een staande ovatie als je als fotograaf een paar foto’s voor het bedrijf komt maken. Deze keer wel. Ze trommelden zelfs extra collega’s op zodat ik nog betere foto’s kon maken van en voor hun bedrijf. Maar waarom?

Hier waren trotse mensen aan het werk. Ze vonden het een fantastisch bedrijf. Een bedrijf dat ze graag met hun familie en vrienden wilden delen. Een bedrijf dat ze aan nieuwe mensen wilden laten zien, zodat ze goede collega’s erbij konden krijgen.

Maar… deze mensen hadden niks om te laten zien!

Hun website was oud. Heel oud. Zonder mooie foto’s. Geen beelden om te delen op hun Facebook. Niks om te laten zien op een verjaardag. Geen foto’s om hun trots, hun passie, hun leven te laten zien….

En toen realiseerde ik me, dat wat ik doe veel meer is dan mooie foto’s maken voor een directie die een nieuwe website wil. Ik mag mensen fotograferen op plekken waar ze jaren werken, maar waar ze niet één fatsoenlijke foto van hebben. En ze kunnen nu ineens, soms na 20 of 30 jaar, wèl laten zien waarom ze zo graag bij dit bedrijf werken. Ze kunnen eindelijk iets delen op hun Facebook of op LinkedIn. Ze kunnen weer trots zijn!

De mensen die ik fotografeerde zijn waanzinnige ambassadeurs voor hun bedrijf. Ze hebben prachtige verhalen! Ze hadden alleen nooit de middelen. Maar nu wel! En als ik dan denk aan al het geld dat bedrijven stoppen in dure trainingen, in adviseurs en sessies op de hei….. Misschien is het helemaal niet nodig. Gooi eens paar honderd euro tegen een fotograaf aan, en kijk eens wat er gebeurt….

De beste ambassadeurs zitten al in je bedrijf. Ze hebben alleen promotiemateriaal nodig!

Wie durft?

Johan